Tumregler: att vara där – konsekvent interaktionsdesign

Sidan uppdaterades senast: 2005-07-19


[ Hoppa direkt till textinnehållet ] [ Hjälp ] [ Tillgänglighetsinformation ]
Gå till LiU.se

Konsekvent beteende

Huvudregeln för en konsekvent interaktion med dina webbsidor är att saker som ser lika ut, ska ha samma beteende. I menyn nedan finns ett antal knappar, som beter sig inkonsekvent. Om man klickar på "privatekonomi" så dyker det upp ett pop-up fönster, men om man klickar på "arbetsmarknad" så dyker det istället upp en undermeny.

Menyn består av tre grupper med tre knappar i varje. Enligt gestaltlagen om likhet borde de likadana objekten bete sig på samma sätt, eftersom dom tolkas som att vara av samma typ.

Inkonsekvent beteende mellan sidor: Menyn som försvinner

Huvudregeln för en konsekvent interaktion mellan sidor, när det gäller menyer, är att dom inte ska se annorlunda ut i onödan. I den första bilden nedan ser du en meny på utrikes-sidorna, som innehåller "Sverige, Utrikes, Ekonomi, och Sport" Under den bilden ser du vad som händer om man går till Sportsidan. Menyn försvinner. Det är som att ha tidningsdelarna framför sig på bordet, och när man tar upp sport-delen så försvinner plötsligt alla andra delar.

Sidor i utrikesdelen har en meny i sidhuvudet, med tidningens huvuddelar.

I sportdelen finns ingen meny i sidhuvudet.

Inkonsekvent interaktion mellan sidor: En problematisk ström

Som du kan läsa i avsnittet om strömmar, så är det innehåll av någon viss typ som ibland byts ut. Till exempel kan man ha en plats på sidan där senaste nytt alltid presenteras som rubriker. Det är olika rubriker vid olika tillfällen, men alltid senaste nytt. Fördelen är att man inte behöver leta sig igenom olika menyer, för att hitta ny information

En nackdel med strömmar är att eftersom innehållet ändras då och då, så kan man inte lära sig var en artikel ligger, genom att förlita sig på en ström. Om strömmen dessutom är konstigt utformad bidrar det till förvirringen.

Nedan finns ett exempel på design av strömmar mellan sidor. Till vänster finns en översiktssida och till höger finns en artikelsida. På översiktssidan är den viktigaste nyheten överst. Nyheter som inte får plats med rubrik text placeras i en ruta uppe till höger. Den rutan finns även med på artikelsidan.

På artikelsidan är samma rubrik överst som på översiktssidan, i strömmen i rutan uppe till höger. Det är konsekvent, eftersom saker inte ska byta plats i onödan. Men det är också inkonsekvent, eftersom den viktigaste nyheten på översiktssidan presenteras i mitten av strömmen, istället för att vara överst. Hela lösningen är därför problematisk.

Bohuslänningen har en problematisk lösning för sin design av strömmar