Tumregler: att vara där – strömmar

Sidan uppdaterades senast: 2005-07-19


[ Hoppa direkt till textinnehållet ] [ Hjälp ] [ Tillgänglighetsinformation ]
Gå till LiU.se

Design av strömmar

Något som är mycket vanligt är att presentera information i strömmar. Det är vanligtvis information av en viss typ, till exempel, senaste nytt (se exempel nedan), sport (i en tidning), eller populäraste varor (i en affär). Informationen byts ut dynamiskt, men presenteras på samma position på sidan. Onlinetidningar som i exemplet nedan är nästan helt uppbyggda av strömmar.

Expressens förstasida är uppbygd av strömmar av hypertexter. Texterna i strömmarna är puffar till mer information. Strömmarna ligger ofrast på samma plats på sidan varje dag, och har olika sorters innehåll. överst ligger till exempel de nyheter som just nu anses vara viktigast.

Ett sätt att lösa det på rent tekniskt är att lägga all information i en databas. Sedan motsvaras informationen i varje ström av en sökning i databasen. Det kan till exempel lösas med PHP och MYSQL.

Design av strömmar 2: Kontextströmmar

Det är vanligt att presentera strömmar tillsammans med artiklar, som nedan. Du har flera valmöjligheter. Till exempel kan du som på sajten nedan presentera en ström med artiklar från samma tidningsdel. Du kan även presentera andra strömmar med sådant du tror att läsaren vill se, till exempel telegram i exemplet här under.

På en artkielsida på DN finns två strömmar brevid texten. Den ena innehåller rubriker med hyperlänkar från telegram, den andra innehåller rubriker från samma tidningsdel.

I exemplet ovan har man alltså fått en tidningsdel som kontext. Ett alternativ hade varit att ge artiklar från förstasidan, som kontext. Man kunde också ha valt båda. Ytterligare ett alternativ hade varit att välja förstasidan som kontext, ifall användaren kom därifrån, och utrikes som kontext, ifall användaren kom från en översiktssida över den delen av tidningen.