Projektinformation TNM061 2020

Slutprojektet i kursen är tänkt att utföras under hela läsperiod VT2 och redovisas inför hela MT2 i slutet av terminen. Exakt tid och datum meddelas senare. Jag återkommer med mer detaljer om redovisningen, men det blir främst en muntlig presentation, med en kortfattad och informell skriftlig dokumentation på ett par sidor A4 som komplement. Fokus för min betygsbedömning ligger inte på den skriftiga rapporteringen i sig, utan på arbetet som helhet.

Projektet är tänkt att utföras i grupp. En lämplig gruppstorlek är fyra till sex personer. Mindre grupper kan tillåtas om det finns goda skäl till det. Ensamarbete är definitivt inte att rekommendera. Större grupper än sex personer bör delas upp för att inte skapa alltför stora problem med själva organisationen av arbetet.

Grupperna ser jag helst att ni bildar själva, efter ert personliga intresse och er egen ambitionsnivå. Som jag sade under den sista föreläsningen i period VT1 så finns det många olika saker man kan göra som projekt i den här kursen, så för att undvika slitningar och för att låta alla göra det de känner sig mest inspirerade av så är det bäst om ni bildar grupper på eget initiativ, och sedan i samråd med mig utformar ett projekt som passar er. Om ni av någon anledning inte lyckas hitta en grupp kollegor i kursen som ni känner att ni kan jobba med, hör gärna av er till e-postlistan för kursen. Ni kan också kontakta mig, men jag har ingen egentlig möjlighet att förmedla kontakter annat än genom att posta ett upprop till kurslistan.

När ni bildat en grupp vill jag ha ett inledande möte innan ni bestämmer er för exakt vad ni vill göra, och innan ni börjar jobba på allvar med projektet. Till det mötet behöver ni inte ha någon helt färdig idé eller konkret plan för arbetet, men fundera åtminstone på vilket slags projekt ni vill ta er an. Programmering? Animering? Modellering? Ljussättning och rendering? Film eller stillbilder? Interaktivt eller förrenderat? Verkliga bilder och video med i leken, eller bara renderad 3D-grafik? Realism eller annat visuellt uttryck? Förslag på verktyg? Inspirationskällor och referenser?

Det inledande mötet brukar ta en timme, och sedan brukar både ni och jag ha bättre koll på läget för fortsättningen. Möten bokar ni helt enkelt genom att skicka e-post till mig (stefan.gustavson@liu.se). Ge gärna ett par förslag på tider som passar er redan i det första meddelandet, så går det fortare att hitta en lämplig tid för mötet. Det går bra att boka möten redan innan läsperiod VT2 startar. Jag finns på jobbet även under tentaperioder och stora delar av övrig icke schemalagd tid, och mitt schema är hyfsat flexibelt. Om ni har frågor och funderingar i övrigt får ni självklart kontakta mig individuellt eller i grupp. Jag är oftast lättast att nå via e-post.

Bilda alltså grupper och fundera en stund på vad ni vill göra, så ser jag fram emot att få prata litet mer konkret om projektidéer med er snart! Det är ingen direkt brådska, men dröj inte i onödan med att fundera på projektidéer. Jag kommer att påminna dem som inte hört av sig när period VT2 börjar, men ni får som sagt gärna höra av er innan dess.

Stefan Gustavson