Facit

Öset gör en tavla
eller: Finn ett fel

Vi valde ut ett antal mycket välkända konstverk av gamla och nya mästare, och ändrade, tog bort eller lade till någon detalj i tavlorna. Det gällde för deltagarna att dels namnge konstnären, dels ange vari ändringen bestod.

Tavlorna finner du nedan. Om du klickar på bilderna får du se originalet med en kommentar till vad vi ändrat. Om du bara vill se de rätta svaren finns de sammanställda sist i detta dokument.


  1. Bilden borttagen p g a upphovrättsliga problem!


Svar till samtliga uppgifter

NrKonstnärÄndring
1Marc Chagall Originalets titel är "självporträtt med sju fingrar". De extra fingrarna på vänsterhanden är borttagna.
2Pablo Picasso I originalversionen av "Guernica" är taklampan tänd. Vi har släckt taklampan och i stället tänt fotogenlampan.
3Vincent van Gogh Originalets titel är "Självporträtt med bandagerat öra". Tavlan målades strax efter den berömda incidenten. Vi klippte in ett oavskuret öra från ett tidigare självporträtt.
4Leonardo da Vinci Originalet går under titeln "Dam med hermelin". Vi målade om hermelinen till en ful liten tax.
5Hokusai I tavlan, benämnd "den stora vågen", eller bara "vågen", finns Mount Fuji med i bakgrunden, som ofta i japansk konst. Vi tog bort berget.
6Edvard Munch Människorna är i originalet till "Kväll på Karl Johann" helt döda och uttryckslösa i ansiktet. Vi målade dit några leenden och en liten glimt i ögat här och där.
7Francesco Goya Tavlan heter "Avrättningarna den 3 maj". Huvudpersonen sträcker förvisso upp armarna även i originalet, men han gör inte V-tecknet med händerna, utan har händerna öppna.
8Edouard Manet "Olympia" har i originalet en svart rosett runt halsen. Vi tog bort den.
9Michelangelo Skapelsescenen i Sixtinska kapellets tak. Gud ger Adam livsgnistan genom ett av sina fingrar, dock inte långfingret utan pekfingret.
10Sandro Botticelli Venus födelse bevakas i originalet av två vindar till vänster i bilden. Vi tog bort den ena.
11Eugène Delacroix Frihetsgudinnan i denna klassiska symboliska tavla från en av de franska revolutionerna håller i originalet i ett gevär, och inte en jättelik sillgaffel högaffel.
12Leonardo da Vinci Den riktiga Mona Lisa hade ingen förlovningsring. Den har vi ritat dit.

Last modified: Tue Aug 25 17:11:48 MET DST 1998